De gezelligste vereniging van Rotterdam Oost

Interview Purdie Nieland

Purdie Nieland: Van jeugdcoördinator naar lid van het jeugdbestuur bij S.V. Ommoord

Purdie Nieland is al jaren een drijvende kracht binnen de jeugdafdeling van S.V. Ommoord en haar verhaal is er één van groei, passie en toewijding. Wat begon met de wens om haar dochter te laten voetballen, leidde tot een grotere rol in de vereniging en uiteindelijk tot haar huidige positie als lid van het jeugdbestuur. Purdie heeft haar hart en ziel gestoken in het ontwikkelen van het meidenvoetbal bij de club en heeft daarbij niet alleen haar organisatorische vaardigheden ingezet, maar ook haar passie voor het coördineren van teams en het verbinden van mensen.

De start van een nieuw avontuur

Het avontuur van Purdie bij S.V. Ommoord begon in maart 2017, toen ze een oproep zag voor de oprichting van een MO8-team (meiden onder 8). Haar enthousiasme voor het meidenvoetbal was groot en ze besloot zich aan te melden. “Ik zag de oproep op sociale media, waarin ze iemand zochten die een meiden team wilde opzetten. Ik heb mijn hulp aangeboden en ben als trainster gestart,” vertelt Purdie. Wat begon als een klein initiatief, groeide al snel uit tot zes meiden teams in zeven jaar tijd.

“Het is mooi om te zien hoe het meidenvoetbal is gegroeid,” zegt Purdie trots. “Toen ik begon, was er slechts één team. Nu, zeven jaar later, hebben we zes teams, en dat is een enorm verschil. Ik ben blij dat ik hieraan heb kunnen bijdragen.”

De rol van jeugdcoördinator

Purdie’s opleiding in hotel- en gastvrijheidsmanagement heeft haar goed voorbereid op de coördinerende taken die haar rol als jeugdcoördinator met zich meebracht. “In mijn opleiding leerde ik hoe ik moet organiseren en coördineren en die vaardigheden kan ik nu goed inzetten voor de club,” zegt ze. Als jeugdcoördinator was Purdie het centrale aanspreekpunt voor ouders, trainers en andere vrijwilligers en had ze de verantwoordelijkheid om de kwaliteit van het meidenvoetbal te waarborgen. “Het is belangrijk om een helikopterview te behouden, goed te communiceren met de trainers en de jeugdcoördinator en ervoor te zorgen dat er continuïteit is in de groei van de meiden teams,” legt Purdie uit.

Haar werk als jeugdcoördinator was niet altijd gemakkelijk, maar de veranderingen die ze heeft doorgevoerd hebben geleid tot een duidelijk verbeterde structuur binnen de afdeling. “We hebben in de afgelopen jaren echt geïnvesteerd in de kwaliteit van de teams,” zegt ze. “Ik heb bijvoorbeeld trainers met een eigen voetbalachtergrond aangetrokken, wat de kwaliteit van het meidenvoetbal aanzienlijk heeft verhoogd.”

Van jeugdcoördinator naar jeugdbestuur

Per januari 2025 maakt Purdie de overstap van jeugdcoördinator naar het jeugdbestuur. “Ik heb in het verleden gemerkt dat mijn privéleven en vrijwilligerswerk uit balans raakten, door mijn enthousiasme heb ik veel vrijwilligerswerk binnen de club op mij genomen, ik wilde graag bijdragen. Helaas door het te kort aan vrijwilligers heb ik meer op mij genomen dan goed voor mij was en heb ik nu andere keuzes gemaakt. Zo besloot ik destijds mijn rol als jeugdcoördinator en jeugdbestuurder neer te leggen. Ik ben nu enkel lid van het jeugdbestuur, wat een andere manier is om veel te betekenen voor de meiden teams,” zegt Purdie. De overstap van jeugdcoördinator naar jeugdbestuur is dan ook geen onbekende stap, Purdie ziet het als een kans om haar ervaring en kennis op een andere manier in te zetten.

“Als lid van het jeugdbestuur werk ik met een klein team, wat betekent dat we snel kunnen schakelen en direct actie kunnen ondernemen. Mijn belangrijkste verantwoordelijkheid is het bewaken van de kwaliteit van de meiden teams en zorgen voor een goede samenwerking met de nieuwe jeugdcoördinator,” zegt Purdie. Ze benadrukt het belang van communicatie en heldere afspraken binnen het bestuur. “Er moet altijd een duidelijk verslag zijn en het is belangrijk om met elkaar in gesprek te blijven.”

De groei van het meidenvoetbal

In de afgelopen jaren heeft Purdie met haar enthousiasme en inzet de groei van het meidenvoetbal binnen de club aangemoedigd. “Toen we het eerste team hadden, heb ik een open dag georganiseerd zodat meiden kennis konden maken met het voetbal. Ze mochten vriendinnen meenemen en zo konden we nieuwe leden aantrekken. Aan het einde van het seizoen hadden we een gezellige lunch of borrel om elkaar beter te leren kennen,” vertelt ze.

Purdie’s inzet heeft niet alleen geleid tot de groei van het aantal teams, maar ook tot een verbetering van de kwaliteit van de trainingen. Door de professionalisering van de coaches heeft de technische kwaliteit van het meidenvoetbal een grote sprong voorwaarts gemaakt. “Trainers met ervaring in het voetbal zijn belangrijk en dat heeft ervoor gezorgd dat we de meiden goed konden begeleiden,” zegt Purdie.

Uitdagingen en bemiddeling

In haar rol als jeugdcoördinator had Purdie ook de verantwoordelijkheid om te bemiddelen bij eventuele conflicten binnen de teams. “Als er een probleem is kan de trainer een gesprek aanvragen bij het jeugdbestuur. Zij horen dan de situatie van alle partijen aan en proberen te bemiddelen,” legt ze uit. Ze benadrukt het belang van objectiviteit: “Het is belangrijk om neutraal te blijven en alle feiten op tafel te krijgen, omdat je als jeugdbestuur het beste voor de club en de kinderen wilt.”

Purdie heeft ervaring met dergelijke situaties. “Ik heb bijvoorbeeld eens een situatie meegemaakt waarbij er onenigheid was binnen een team. Ik heb toen zowel de trainer als de ouders gesproken en alle feiten verzameld. Het is altijd lastig om te achterhalen wat er precies is gebeurd, maar als je je neutraal opstelt kun je een bemiddelende rol spelen.”

Het waarborgen van inclusiviteit en respect

Voor Purdie is het belangrijk dat alle meiden zich welkom voelen binnen de club, ongeacht hun ervaring of achtergrond. “Ik ben altijd positief en probeer iedereen gelijk te behandelen. Het is belangrijk dat een meisje zich gewaardeerd voelt en tot haar recht komt,” zegt ze. Dit betekent soms ook dat een team niet de juiste plek is voor een speler en Purdie bespreekt dit altijd openlijk met de betrokkenen. “Als een ander team misschien beter past voor een meisje dan bespreek ik dat met de ouders en kijk ik samen met hen naar een oplossing.”

Toekomstvisie: Groeien naar een vrouwenvoetbalteam

Purdie kijkt vol enthousiasme naar de toekomst van het meidenvoetbal bij S.V. Ommoord. “Eén van mijn doelen is om de meiden die nu in de MO17 spelen, door te laten groeien naar een vrouwenteam. We willen hen daarop goed voorbereiden,” zegt Purdie. Ze is ook trots op de recente prestaties van de meiden. “De MO13-1 speelt nu in de derde fase van de hoofdklasse en dat is een enorme prestatie. We willen dat meer teams dit niveau bereiken,” voegt ze eraan toe.

De groei van het aantal teams en de ambitie om meiden in hogere klassen te laten spelen, zijn belangrijke doelstellingen voor de toekomst. Purdie gelooft dat de club in de komende jaren nog verder zal groeien, zowel in aantal als in kwaliteit.

Samenwerking en balans

Een goede samenwerking tussen vrijwilligers, ouders en bestuur is volgens Purdie essentieel. “Open communicatie is de sleutel. Iedereen moet zich gehoord voelen en het is belangrijk om samen te werken voor het welzijn van de kinderen en de toekomst van de club,” zegt ze. Ze benadrukt dat niemand het alleen kan doen en dat elke bijdrage van groot belang is voor het succes van de club.

Wat betreft de balans tussen haar vrijwilligerswerk en privéleven, heeft Purdie haar keuzes aangepast. “Ik ben nu enkel lid van het jeugdbestuur, en dat geeft mij de ruimte om alles goed te overzien en te coördineren. Het is belangrijk om een rol te kiezen die bij je past zodat je er energie uit haalt,” adviseert ze andere vrijwilligers. “Elke taak binnen de club is van waarde dus wees niet bang om iets op te pakken. Het maakt niet uit of het groot of klein is, elke bijdrage telt.”

Purdie Nieland is iemand die haar passie en organisatievermogen inzet voor het welzijn van de meiden en de club. Haar bijdrage aan S.V. Ommoord heeft niet alleen geleid tot de groei van het meidenvoetbal, maar heeft ook de club sterker gemaakt door de kracht van samenwerking en betrokkenheid.